Ανταπόκριση Από Προσπάθεια Συλλογικής Αυτομείωσης Στο Super Market “Κρητικός”, Στην Καισαριανή

Το Σάββατο 08/04/2023 προχωρήσαμε σε παρέμβαση-προσπάθεια συλλογικής αυτομείωσης στο super market της αλυσίδας Κρητικός στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή. Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων ενάντια στην ακρίβεια σε γειτονιές της Αθήνας στις οποίες προχωρήσαμε από κοινού με τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, και την Πρωτοβουλία Εργαζομένων / Ανέργων στα Νότια. Ήρθε επίσης ως συνέχεια μιας αντίστοιχης κίνησης σε super market της αλυσίδας Σκλαβενίτης στις 18/03 στην οδό Βελβενδού, στην Κυψέλη στην οποία συμμετείχαμε μαζί με άλλες “ομάδες ενάντια στην ακρίβεια”.

Δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργες και συνταξιούχοι/ες από τις ανατολικές συνοικίες και άλλες γειτονιές απαιτήσαμε συλλογικά μείωση τιμών κατά 20% από τη διεύθυνση του super market, για όσο διαρκεί η παρέμβαση. Καταγγέλλοντας την κερδοσκοπία των ιδιοκτητών super market και την κοροϊδία τους απέναντι στους καταναλωτές, σε συμπαιγνία με το κράτος, ζητήσαμε την ίδια στιγμή, από τους υπόλοιπους πελάτες του καταστήματος να διεκδικήσουν μαζί μας την ικανοποίηση του αιτήματος, επιλέγοντας να συνταχθούν μαζί μας στα 2 ταμεία που είχαμε μπλοκάρει.

Μερικά από τα συνθήματα που φωνάζαμε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ήταν: “30 του μηνός με πιάνει πανικός, να πέσουν οι τιμές, να ανέβει ο μισθός”, “τις βασικές ανάγκες βάζουμε μπροστά, κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά”, αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, να μην πληρώνεις, ρεύμα, νοίκι και νερό”.

Αν και κανείς εκ των υπόλοιπων πελατών – εργαζομένων δεν επιχειρηματολόγησε υπέρ του άδικου του αιτήματος, υπήρξαν δυστυχώς αρκετές φωνές που προβάλαν τη συλλογική ενοχή του “όλοι τα ίδια είναι, όλοι μαζί φταίμε” απέναντι στην πρόταση του συλλογικού αγώνα. Ακόμα και σε αυτό το κλίμα η δύναμη της κινητοποίησης μας ανάγκασε τη διεύθυνση του καταστήματος να μας αντιπροτείνει την ικανοποίηση του αιτήματος μας μόνο για μια μικρή μερίδα των διαμαρτυρόμενων, μέσω της καταγραφής των στοιχείων τους και έκδοσης ειδικής κάρτας έκπτωσης, για δια βίου χρήση στο συγκεκριμένο κατάστημα!

Εμείς απαντήσαμε ότι δε ζητάμε κάποιου είδους “δωροδοκία”, μέσω φακελώματος, για να μη χαλάμε τη δημόσια εικόνα μιας ανερχόμενης επιχείρησης στον κλάδο, αλλά την ικανοποίηση ενός κοινωνικού αιτήματος, για μείωση των τιμών που αφορά όλα τα κομμάτια της τάξης μας που βλέπουν το εισόδημα τους να καταληστεύεται μέσω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων των επιχειρήσεων. Έστω κι έτσι φάνηκε η δύναμη που έχουμε και η πίεση που ασκούμε στα αφεντικά, όταν υψώνουμε το ανάστημα μας και ζητάμε μαζικά και δυναμικά να επιστραφεί ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα.

Αποχωρήσαμε μετά από μιάμιση ώρα, καθώς άλλος ένας πελάτης που ψώνιζε συντάχθηκε με το αίτημα μας, ενώ εμφανίστηκαν και δύο ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ., ψάχνοντας μάταια κάποιον υπεύθυνο για την κινητοποίηση να μιλήσουν μαζί του. Παρά τη μη άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε ανάλογες κινητοποιήσεις σε super market των γειτονιών μας, καθώς θεωρούμε ότι μόνο η ανάπτυξη ενός αυτοοργανωμένου κινήματος απεργιών, αρνήσεων πληρωμών και αυτομειώσεων είναι ικανό να βάλει ένα φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζαμε:

και σε μορφή pdf: (2023-04-08) ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *