Πέμπτη 19/1/23: Παρέμβαση Κατά Τη Διάρκεια Της Συνεδρίασης Του Δημοτικού Συμβουλίου Του Δήμου Καισαριανής

Η Λ. είναι συντρόφισσά μας, συμμετέχει στη συνέλευσή μας και, στην προσωπική της ζωή, τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Είναι ευάλωτο άτομο και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το ΚΕΑ, που τώρα ονομάζεται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και τη συνδρομή δικών της ανθρώπων. Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνει δημιούργησε μια σημαντική οφειλή στον λογαριασμό του ρεύματος αλλά υποτίθεται ότι η ένταξή της στο κοινωνικό τιμολόγιο την προστατεύει από τις αποκοπές.

Παρόλα αυτά, τον Απρίλη του 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από εντολή της ΔΕΗ, της έκοψε το ρεύμα. Φυσικά, το ρεύμα επανενώθηκε άμεσα από τη συνέλευσή μας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες κατέθεσε αίτηση ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα διαγραφής χρεών ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά ή όπως λέγεται επίσημα “εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος”. Όπως θα διαβάσετε και στο κείμενο που ακολουθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς του προγράμματος είναι 3: Ο δήμος που συλλέγει τα στοιχεία του ευάλωτου ατόμου ή νοικοκυριού που αιτείται και κάνει την εισήγηση, ο ΔΕΔΔΗΕ που αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο να έχει προηγηθεί διακοπή της παροχής και η περιφέρεια που διαγράφει την οφειλή (διαθέτει το εφάπαξ ειδικό βοήθημα που επί της ουσίας εξοφλεί την οφειλή στον πάροχο).

Την στιγμή αυτή, μετά από 9 μήνες, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. Κανονικά η Λ. θα έπρεπε, όλο αυτό το διάστημα, να ζει στο σκοτάδι και ο δήμος που υποτίθεται ότι εισηγήθηκε θετικά και την παραμύθιασε ότι θα είναι στο πλευρό της, την έχει αφήσει μόνη λέγοντάς της να επικοινωνήσει εκείνη με τον ΔΕΔΔΗΕ και να πιέσει ώστε να βγει η απόφαση αφού δεν είναι δική του υποχρέωση. Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να λάβει, στις αρχές του νέου έτους, έτσι, για πρωτοχρονιάτικο δώρο, επιστολή από τη ΔΕΗ που την απειλούσε ότι αν δεν εξοφλήσει ή δεν διακανονίσει τον λογαριασμό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα τη διαγράψει από τα μητρώα της και θα την εντάξει στην υπηρεσία του καθολικού παρόχου όπου θα πληρώνει την κιλοβατώρα σε σχεδόν διπλάσια τιμή ενώ η οφειλή θα κεφαλαιοποιηθεί και ασφαλώς θα προστεθεί νέο και πιο δυσβάσταχτο χρέος.

Για τους πιο πάνω λόγους αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά παρεμβάσεων που θα ξεκινήσουν από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καισαριανής την Πέμπτη 19/1/23, στις 7μμ . Σκοπός μας είναι, μέσα από την πίεση που δημιουργεί η μαζικότητα και το δίκαιο των επιχειρημάτων μας να πετύχουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στα αιτήματα που θα διαβάσετε παρακάτω.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Την Πέμπτη 19/1/23, 20 άτομα, μέλη της συλλογικότητάς μας και αλληλέγγυος κόσμος από τις συνελεύσεις των Ανατολικών συνοικιών και της γειτονιάς, μπήκαμε στο χώρο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καισαριανής, κρεμάσαμε στον χώρο πανό με το διαχρονικό σύνθημα “ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ” και περιμέναμε ήρεμα να τελειώσει το θέμα που συζητιόταν και αφορούσε τα προβλήματα και την οικονομική ενίσχυση των σχολείων της περιοχής. Η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί πριν από την παρουσία μας εκεί και τη στιγμή της εισόδου μας τοποθετούνταν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων που τον ακολούθησε η τοποθέτηση του δημάρχου Βοσκόπουλου πάνω στο κλασσικό μοντέλο της απέραντης πολιτικολογίας όπου η μισή και βάλε ομιλία του αφορούσε επίθεση στην αντιπολίτευση και τα πεπραγμένα των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Τάλε κουάλε με την κεντρική πολιτική σκηνή, δηλαδή. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών του δήμου και μετά ξεκίνησε νέος κύκλος τοποθετήσεων των παρατάξεων και μετά, “φυσικά”, έπρεπε να ξανατοποθετηθεί και ο δήμαρχος (υπενθυμίζουμε ότι η ψηφοφορία είχε ήδη πραγματοποιηθεί) και κάπου εκεί άρχισε να εξαντλείται και η υπομονή μας και φωνάξαμε: “ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ!”. Ακολούθησε ο γνωστός τραμπουκοχαμός των “υπηρετών του λαού” όπου ο μεν δήμαρχος αποχώρησε, ο δε πρόεδρος του ΔΣ ωρυόταν με φράσεις του τύπου “διαλύω τη συνεδρίαση”, “βγείτε όλοι έξω”, “ποιος τους επέτρεψε να μπούν”, “κλείστε τις πόρτες”, “είστε τραμπούκοι”, κλπ. Το γνωρίζουμε, χρόνια τώρα οι θεσμοί θεσπίζουν νόμους περί διαφάνειας τη στιγμή που θέλουν να τα κάνουν όλα “εν κρυπτώ και παραβύστω”, κρυφά και μυστικά, δηλαδή. Η παρουσία πολιτών ενοχλεί αφάνταστα.

Μετά την ένταση κι ένα 15λεπτο διάλειμμα που ακολούθησε πήραμε τον λόγο. Αφού διαβάσαμε το κείμενό που ακολουθεί πιο κάτω διατυπώσαμε με σαφήνεια το διακύβευμα της παρέμβασής μας: “Άμεση επανένωση του κομμένου ρεύματος (μέσω των υπηρεσιών του δήμου ή με πίεση στον ΔΕΔΔΗΕ) και άμεση ένταξη στο πρόγραμμα διαγραφής χρεών (επίσης με πίεση στον ΔΕΔΔΗΕ) όλων των ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου και της συντρόφισσάς μαςκαι απαιτήσαμε να δεσμευτούν πάνω σ’ αυτό όλες οι παρατάξεις και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της εφάπαξ καταβολής του ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος. Ακολούθησε μια καταλυτική κατάθεση ψυχής από τη Λ. που παρουσίασε όλα τα έγγραφα που έχει ανταλλάξει με τον δήμο όλο αυτό το διάστημα καθώς και την απειλητική επιστολή της ΔΕΗ. Τι μάθαμε από τη διαδικασία που ακολούθησε; Ότι τα νοικοκυριά της Καισαριανής που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι 5, όλα σε αναμονή της τελικής απόφασης. Ότι ο δήμος, στην περίπτωση της Λ., ολοκλήρωσε την εισήγηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ μετά από 3,5 μήνες (4/8/22) από την κατάθεση της αίτησής της (μέσα Απριλίου). Ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Λ., της δόθηκε αντίγραφο της εισήγησης ανήμερα της παρέμβασης (19/1/23), 6 μήνες μετά την υπογραφή της από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο. Ότι δεν είναι απόλυτα σαφές ότι η εισήγηση έχει αποσταλεί στον φορέα αφού αυτό δεν αναγράφεται πουθενά επάνω στο έγγραφο που παραδόθηκε ως αντίγραφο.

Εν κατακλείδι, δήμαρχος και δημοτικές παρατάξεις δήλωσαν ότι προσυπογράφουν το κείμενό μας και δεσμεύτηκαν ότι θα δημιουργήσουν διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία την επόμενη κιόλας ημέρα (20/1/23), με επικεφαλής τον δήμαρχο, θα επισκεφτεί τον ΔΕΔΔΗΕ και θα πιέσει για άμεση και θετική εξέλιξη ένταξης στο πρόγραμμα της εφάπαξ καταβολής του ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και στα 5 νοικοκυριά.

Θα δούμε… Παραμένουμε σε επιφυλακή και πάντα δύσπιστοι απέναντι στους θεσμούς αλλά και τον συγκεκριμένο δήμαρχο. Ήδη η επίσκεψη της επόμενης ημέρας αναβλήθηκε μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!!

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης:

το κείμενο σε pdf: (2023-01-19) ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *