14/2/20: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 14/02 προβήκαμε σε παρέμβαση στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Παγκρατίου με απαίτηση να ασφαλιστεί άμεσα η συντρόφισσα μας Φ. Λόγω της απαράδεκτης γραφειοκρατίας για κάποιο άτομο που συμπληρώνει τα ένσημα και θεμελιώνει το δικαίωμα του να ασφαλισθεί, μπορεί να χρειαστούν μήνες ώστε να οριστικοποιηθούν τα ένσημα και εν τέλει να έχει σε ισχύ την ασφαλιστική του ικανότητα. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται μέχρι τότε και να ταλαιπωρείται στις ανύπαρκτες σχεδόν δομές για ανασφάλιστους και ανασφάλιστες. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Φ. που πηγαινοερχόταν για μέρες απαιτώντας το αυτονόητο, να ασφαλιστεί  αφού έχει, εδώ και καιρό, προκύψει και θέμα υγείας που χρήζει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αρκετά δαπανηρών εξετάσεων και στα νοσοκομεία, ως ανασφάλιστη, πρέπει να περιμένει μήνες. Όλο αυτό το διάστημα η προϊσταμένη του τμήματος εσόδων διατεινόταν πώς δεν είναι αρμόδια, πώς αυτό εξαρτάται από το σύστημα, μια αόρατη και απρόσωπη δύναμη γνωστή και ως μηχανογράφηση που όλα γίνονται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μετά από πιέσεις και δείχνοντας πως γνωρίζουμε πως τα μηχανήματα τα χειρίζονται άνθρωποι και ότι είναι απλά επιλογή η όποια ανάληψη ευθύνης, αναγκάστηκε να καταφύγει στη διευθύντρια του ΙΚΑ , η οποία αμέσως της απάντησε πως αφού έχουν ελεγχθεί τα ένσημα φυσικά και μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη, το κάνουμε κατά κόρον και πως ακόμα και η ίδια η υπάλληλος μπορούσε να το είχε κάνει. Για ακόμα μια φορά βλέπουμε πως σκοντάφτουμε στη γραφειοκρατία και στην απροθυμία πολλών να την παρακάμψουν ώστε να μην αναλάβουν καμία ευθύνη. Άλλωστε τα ίδια αυτά άτομα δεν έχουν τίποτα να χάσουν και δεν τους κοστίζει κάτι.

Όμως, επίσης βλέπουμε πως όταν διεκδικούμε συλλογικά μπορούμε να καταφέρνουμε να βελτιώνουμε έστω και λιγάκι την καθημερινότητά μας.

Για μας η συντρόφισσά μας δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτή τη συνθήκη. Λόγω της μαύρης εργασίας, της επισφάλειας και της ανεργίας όλο και περισσότερα άτομα μένουν ανασφάλιστα ενώ ταυτόχρονα οι δημόσιες δομές υγείας υποβαθμίζονται. Για αυτό το λόγο επιλέξαμε να μοιράσουμε το κείμενο που ακολουθεί ώστε σιγά σιγά να ανοίξει και ένας διάλογος για την υγεία.

και σε μορφή .pdf: (2020-02-12) ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *