Κείμενο Που Αφορά Την Ανάπλαση Του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράζεται στη γειτονιά :
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΡΟΜΟΣ
«Κλαίνε τα πουλιά για αέρα και τα δέντρα για νερό»
Το παράπονο του ξενιτεμένου, Β. Τσιτσάνης
Μετά την τσιμεντοποίηση και πλήρη εμπορευματοποίηση της πλατείας Καισαριανής προς όφελος της εκκλησίας και των επιχειρηματιών, έφτασε η σειρά του Σκοπευτηρίου. Τη Δευτέρα 20/05, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και τροποποιημένα σχέδια, οι “πολύχρονοι αγώνες του λαού της Καισαριανής” αντί να οδηγήσουν στο να ξεκουμπιστεί επιτέλους η Σκοπευτική από το Άλσος και να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους, έφεραν το σημάδεμα με Χ 40 δέντρων πέριξ του ερειπωμένου κτίσματος “Χάραμα”. Κάποια από αυτά στέκονταν εκεί, όταν τραγουδούσαν η Μπέλλου και ο Τσιτσάνης στο εν λόγω κτίριο, η ανοικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την καρατόμηση τους. Κάτοικοι της περιοχής αντιδράσαμε άμεσα, με το να κάτσουμε κάτω από τη δωρεάν σκιά τους και εδώ και μια βδομάδα έχουμε σταματήσει προσωρινά τα έργα.
Ακούσαμε διάφορα, δήθεν επιστημονικά, από τους δημοτικούς άρχοντες για την επικινδυνότητα των δέντρων. Εφάπτονται λένε με τα θεμέλια κι εμποδίζουν τη στατικότητα των κτιρίων. Πράγματι, οι ρίζες των δέντρων είναι βαθιές, σαν το λαϊκό μας πολιτισμό, πιο βαθιές και στέρεες από οποιαδήποτε ντουβάρι εντός μιας αδόμητης περιοχής, στους πρόποδες ουσιαστικά του δάσους του Υμηττού, που εδώ και χρονιά καταπατάται από κάθε ενδιαφερόμενο για ίδιον όφελος. Αν κάποια δέντρα της περιοχής είναι άρρωστα, χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση όχι αλυσοπρίονο. Δε θα βάλουμε σε ζύγι, το οξυγόνο, τη σκιά, τη δροσιά, το καταφύγιο στα πουλιά της περιοχής και την απόλαυση που μας χαρίζουν 40 δέντρα με τη μοίρα κανενός ερειπωμένου κτηρίου, νόμιμου ή παράνομου. Το “Χάραμα” αν είναι να διασωθεί/ανοικοδομηθεί θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει με σεβασμό στο οικοσύστημα γύρω του.
Ας σταματήσει η δημοτική αρχή να παίζει με τη νοημοσύνη μας! Δεν είναι το ρεμπέτικο και η ιστορία του που απειλείται από τα δέντρα, ο πραγματικός λόγος της παρέμβασης είναι ότι η φύση μπαίνει εμπόδιο στα εμπορευματικά τους σχέδια. Βάσει των σχεδίων, το “Χάραμα”, μετατρέπεται σε ένα εντελώς νέο κτήριο, ψηλότερο και πολύ μεγαλύτερο, χάνοντας το ιστορικό νήμα που το συνδέει με το παρελθόν. Τα δέντρα κόβονται για την κατασκευή “αναψυκτηρίου”, λες και δεν υπάρχει δημοτικό κυλικείο ήδη στην “Αιολία” και ψιλικατζίδικα/καφετέριες γύρω από τις εισόδους.
Όταν γύρω μας χορεύουν τα airrbnb και τα δις της τουριστικής βιομηχανίας, η επίκληση της “ήπιας ανάπλασης”, ανοίγει την κερκοπορτα για τη συνολική μετατροπή του Σκοπευτηρίου σε θεματικό τουριστικό πάρκο. Σχεδιάζονται έργα που για να συντηρηθούν χρειάζονται τεράστια έξοδα, σε μια περίοδο που ο δήμος υπολειτουργεί με μόνο 200 εργαζομένους και ελλιπή χρηματοδότηση. Τα όποια ανταποδοτικά κριτήρια ενός δημοτικού αναψυκτηρίου πολύ γρήγορα θα συμπαρασύρουν και τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου θεάτρου σε ξεκάθαρα εμπορικά κριτήρια. Η Καισαριανή άλλωστε έχει από το 2008 θέατρο (“Αντώνης Καλογιάννης”) και χώρους για πολιτισμό (Πνευματικό Κέντρο, Δημαρχείο)! Δεν χρειαζόμαστε εντός του Άλσους άλλο ένα 800 θέσεων, που ας μη γελιόμαστε, για να λειτουργήσει θα χρειαστεί νέο πάρκινγκ, σεκιουριτάδες και ΣΔΙΤ.
Όχι άλλη “πράσινη ανάπτυξη”, θέλουμε να παραμείνουμε γειτονιά, με τις αυλές και τα “τετράγωνα” μας, δίπλα στο δάσος! Η διπλή ανάπλαση δίπλα στη νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ, που θέλει την πλατεία γαστρονομικό προορισμό και το Σκοπευτήριο πολιτιστικό πάρκο γεννά μια νέα Καισαριανή, πνιγμένη στα διασκεδαστήρια, την τουρίστικοποίηση, τα airbnb και τα ακόμα πιο ακριβά ενοίκια. Πρόκειται για μια Καισαριανή που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τις “λαϊκές ανάγκες των κατοίκων”, αλλά αυτές μιας σειράς επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ μας διώχνει, μας ξεριζώνει από τις γειτονιές μας.
Το Σκοπευτήριο είναι ολοζώντανο και γεμάτο από το σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό. Δεν ξεχνάμε πως την περίοδο του covid, ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος χώρος του Σκοπευτηρίου ήταν από αυτούς που μας επέτρεψε μια στοιχειώδη κοινωνικοποίηση, άθληση και στιγμές χαλάρωσης κατά τις ημέρες των απαγορεύσεων και του τηλε-εγκλεισμού. Στα μεταπανδημικά χρόνια, σφύζει από παιδιά που παίζουν, από αυτοσχέδια γενέθλια και πικ-νικ, από υπαίθρια άθληση, από νεανικά live. Οι χώροι πρασίνου αποτελούν στο σήμερα και χώρους ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, και το Σκοπευτήριο στέκει, σε καιρούς που στενάζουμε από την ακρίβεια και κόβουμε από παντού, ζωντανό αντιπαράδειγμα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας, χωρίς εισιτήρια και αντίτιμα. Δε θέλουμε την άδεια καμιάς δημοτικής αρχής για να αξιοποιήσουμε συλλογικά τους χώρους μας, εφόσον λειτουργούμε με σεβασμό στο οικοσύστημα και την ίδια τη γειτονιά!
Θέλουμε το Σκοπευτήριο να παραμείνει πράσινο και ελεύθερο αλλά όχι να μείνει όπως έχει, αντίθετα θέλουμε:
•να είναι προσβάσιμο για όλους/ες/α, χωρίς μονάδες καταστολής εντός του
•περισσότερα δέντρα και χώμα στον χώρο •περισσότερες βρύσες
•ράμπες στις εισόδους
•οριοθετημένους χώρους υγιεινής
•ελεύθερους χώρους άθλησης
•να είναι σταθερά ανοιχτό το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και το Μνημείο των 200 αγωνιστών μέσα στη μέρα και
•μόνιμο προσωπικό για όλες τις ανάγκες καθαρισμού/φροντίδας του χώρου
Χρειάζεται συνεχή αγωνιστική διεκδίκηση για όλα αυτά από τις δημοτικές αρχές, αλλά και κοινωνική ευαισθησία και αυτενέργεια. Η αντίσταση στα σχέδια τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του Σκοπευτηρίου, δεν είναι απλή αντίδραση και οπισθοδρόμηση. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα! Η διεκδίκηση της ζωής και της αξιοπρέπειας είναι γραμμένη με αίμα στην ιστορία του Σκοπευτηρίου και με τους αγώνες μας την τιμούμε και την κρατάμε ζωντανή.
Διεκδικούμε:
– Να σταματήσει εδώ και τώρα η ανάπλαση-αίσχος της πλατείας Καισαριανής που την μετατρέπει σε τσιμεντένιο προαύλιο της Εκκλησίας και των καταστημάτων.
– Να σταματήσει η εξάπλωση του τσιμέντου και στο Σκοπευτήριο. Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτό να προασπίζονται τον πράσινο, ελεύθερο, φυσικό και ιστορικό του χαρακτήρα.
Καλούμε τους κατοίκους της Καισαριανής, των ανατολικών συνοικιών και όσους/ες παλεύουν για ελεύθερους δημόσιους χώρους στην προάσπιση του Σκοπευτηρίου.
Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, για να περιφρουρήσουμε τον χώρο από εργολάβους-συνεργεία.
Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους γείτονες και τις γειτόνισσές μας για τα σχέδια αλλοίωσης του Σκοπευτηρίου και τις διεκδικήσεις μας.
Συνέλευση κατοίκων Καισαριανής και πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου
fb: Κάτοικοι Καισαριανής + πέριξ για Σκοπευτήριο
e-mail: skopeto@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *