18/5/2018: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΧΙΤΟ ΜΠΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 18/5, στις 9μμ., στο Άλσος Παγκρατίου (στρογγυλή πλατεία) θα προβάλλουμε την ταινία: “Το μερίδιο των αγγέλων” του Ken Loach, παραγωγής 2012. Θα ακολουθήσει mohito bar με post-punk μουσική. Η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με τη Συνέλευση του Άλσους Παγκρατίου, θα έχει τον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης ώστε να αγοραστούν υλικά για τη βελτίωση των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου (κοντέινερς).

Λίγα λόγια για το κέντρο:

Το κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Λαύριο φιλοξενεί εδώ και 30 περίπου χρόνια κυρίως Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Είναι ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, βρίσκεται στο κέντρο του Λαυρίου και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Φαίνεται, όμως, ότι η συνθήκη αυτή αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές “προδιαγραφές” για τους χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και στους όρους της χρηματοδότησης. Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2017, όταν μετά από την άρνηση των προσφύγων να δεχτούν τους νέους όρους επιτήρησης, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εντάξει το κέντρο στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, προαναγγέλλοντας το κλείσιμό του. Για το Υπουργείο και τους Ευρωπαίους χρηματοδότες του, “φιλοξενία” σημαίνει διαβίωση σε ελεγχόμενους χώρους που να μοιάζουν -ή και να είναι- στρατόπεδα, μακριά από την κοινωνική ζωή της πόλης και των γειτονιών. Στο χώρο ζουν περίπου 200 άνθρωποι, ενώ λόγω της υπερπληρότητας σε απόσταση 800 μέτρων έχει στηθεί ένας άτυπος καταυλισμός από κοντέινερ όπου ζουν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, αρκετές στη μακρά αναμονή της οικογενειακής επανένωσης. Έπειτα και από την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού διακόπηκε η διανομή φαγητού και οι πρόσφυγες του Λαυρίου εγκαταλείφθηκαν χωρίς υπηρεσίες φροντίδας. Διάφορες συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν στηρίξει έμπρακτα την απόφαση των προσφύγων να παραμείνουν στο κέντρο, αλλά η ανάγκη για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παραμένει μεγάλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *