20/4/2018: ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ (συνδιοργάνωση με τη Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου)

Θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του Λαυρίου και θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις αλληλεγγύης που σχεδιάζουμε.

Λίγα λόγια για το κέντρο:

Το κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Λαύριο φιλοξενεί εδώ και 30 περίπου χρόνια κυρίως Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Είναι ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, βρίσκεται στο κέντρο του Λαυρίου και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Φαίνεται, όμως, ότι η συνθήκη αυτή αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές “προδιαγραφές” για τους χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και στους όρους της χρηματοδότησης. Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2017, όταν μετά από την άρνηση των προσφύγων να δεχτούν τους νέους όρους επιτήρησης, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εντάξει το κέντρο στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, προαναγγέλλοντας το κλείσιμό του. Για το Υπουργείο και τους Ευρωπαίους χρηματοδότες του, “φιλοξενία” σημαίνει διαβίωση σε ελεγχόμενους χώρους που να μοιάζουν -ή και να είναι- στρατόπεδα, μακριά από την κοινωνική ζωή της πόλης και των γειτονιών.

Στο χώρο ζουν περίπου 200 άνθρωποι, ενώ λόγω της υπερπληρότητας σε απόσταση 800 μέτρων έχει στηθεί ένας άτυπος καταυλισμός από κοντέινερ όπου ζουν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, αρκετές στη μακρά αναμονή της οικογενειακής επανένωσης. Έπειτα και από την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού διακόπηκε η διανομή φαγητού και οι πρόσφυγες του Λαυρίου εγκαταλείφθηκαν χωρίς υπηρεσίες φροντίδας. Διάφορες συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν στηρίξει έμπρακτα την απόφαση των προσφύγων να παραμείνουν στο κέντρο, αλλά η ανάγκη για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης παραμένει μεγάλη.

Ακολουθεί ο κατάλογος με όσα ζητά η επιτροπή προσφύγων του κέντρου:
όσπρια, ρύζι, σάλτσες, πλιγούρι, (όχι ζυμαρικά…δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων), πατάτες, κρεμμύδια, φρούτα, λαχανικά, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τσάι, αλεύρι, αραβικές πίτες, κρέας ή κιμά μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, γάλα σκόνη για βρέφη (2 και 3), γάλα μακράς διαρκείας (καλύτερα όχι γάλα συμπυκνωμένο), φρυγανιές, πάνες (Νο3, 4, 5), μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, φρουτόκρεμες και παιδικές κρέμες, μπισκότα, χλωρίνη, σακούλες απορριμμάτων, σκόνη πλυσίματος για πλυντήριο ρόύχων, λάμπες (βιδωτές). ΟΧΙ ΡΟΥΧΑ!! ΟΧΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!!

Φάρμακα: Depon (500mg), Panadol Extra, Ponstan (500mg & σιρόπι), Amoxil (500mg) Niflamol (250mg) Mesulid (100mg), Algofren (400mg), Buscopan, Voltaren Crem, Otrivin Spray, Augmentin (σιρόπι & χάπια), Algofren (σιρόπι), Rifacol (200ml), Zantac (150mg), Tobrex (οφθαλμολογικές σταγόνες), Pharmac Tab (ζάχαρο), Olartan (20ml), Omnic Tocas (0,4mg), Betadine, Alcohol Lotion, Bisolvon (σιρόπι), Hansaplast.
Συνέλευση Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου
sadvkpz.espivblogs.net
Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *